Požiare sužujú viaceré juhoeurópske krajiny

15.08.2012 Celý región

Ľubľana/Záhreb/Rím/Madrid 15. augusta (TASR) - Vysoké teploty a sucho prispievajú v týchto dňoch vo viacerých juhoeurópskych štátoch k výrazne zvýšenému riziku požiarov.

Slovinsko v tejto súvislosti s okamžitou platnosťou zakázalo akékoľvek narábanie s ohňom vo voľnej prírode.

Viacero lesných požiarov vyčíňa v susednom Chorvátsku, kde aktuálne registrujú teploty nad hranicou 30 stupňov Celzia. Najviac práce mali hasiči s plameňmi v okolí obce Lokva Rogožnica, vzdialenej asi 25 km od aj Slovákmi preferovaného letoviska Makarska. Vďaka nasadeniu takmer stovky mužov a vyše dvoch tuctov mechanizmov sa tu v noci na dnes podarilo zastaviť napredovanie plameňov smerom k obydliam.

Znepokojenie panuje aj v okolí talianskeho mesta Janov, kde dnes plamene ohrozovali viacero objektov. Meteorológovia však občanov ani hasičov nepotešili, pretože aj naďalej predpovedajú mimoriadne horúčavy s teplotami vyše 40 stupňov Celzia.

Ani v Španielsku nemožno hovoriť o uhasení lesných požiarov. Po tom, čo sa maximálna pozornosť venovala zvládnutiu situácie na kanárskom ostrove La Gomera, prišli dnes správy o novom požiari na ostrove Tenerife, kde zasahujú tri hasiace lietadlá.

Odborníci však upozorňujú, že počasie môže prispieť k vzniku požiarov aj v stredoeurópskom priestore, a apelujú na občanov, aby nedbalosťou nezvyšovali aj tak vysoké riziko.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región